Yhteisymmärrys löytyy keskustelemalla – esittelyssä Pauli Svahnbäck

Miten päädyit Sallabiin ?

Olen kotoisin Espoosta. Lääkäriksi olen opiskellut 80-luvulla silloisessa Länsi-Saksassa Dusseldorfin Heinrich Heine  -yliopistossa. Opiskelu  ulkomailla  oli  nuorelle miehelle iso  elämys: opin saksan kielen, Keski-Euroopan kulttuuria ja valmistuin ammattiini.

Suomeen  palattuani  ja laillistamisen saatuani työskentelin alkuun silloisen ns. orientoivan vuoden Riihimäen terveyskeskuksessa ja tämän jälkeen Helsingissä Mehiläisen lääkäriasemalla.

Salon seudulle  päädyin siten, että perheellämme oli kesäpaikka Särkisalossa ja aloin tehdä 80- luvun loppupuolelta kesäisin töitä Perniön terveyskeskuksessa kesäpaikaltamme käsin, vene ja auto kulkuneuvoina. Muutamina aamuina muistan myöhästyneeni töistä sankan sumun takia,  harhautuneena  veneen kanssa väärän rantaan. Ei auttanut kuin  odottaa sumuverhon  hälvenemistä.

Perniön asemalle olemme  muuttaneet vuonna 1991.

Sain lääkärin viran Perniön terveyskeskukseen 90-luvulla ja v. 2005 lähtien tein terveyskeskustyön ohella alkuun iltapäivystyksiä Sallabissa. Vuodesta 2007 olen  toiminut  Sallabissa kokopäiväisenä  lääkärinä.

Mistä  nautit eniten työssäsi ?

Yleislääkärin työ on monipuolista ja asiakkaiden auttaminen eri ongelmissa on palkitsevaa. Tässä  työssä  pitää  olla  tasapuolinen  jokaista asiakasta  kohtaan. Aina ajatukset  asiakkaan kanssa eivät välttämättä täysin kohtaa, mutta keskusteltaessa yhteisymmärrys kuitenkin lähes aina  löytyy.

Työterveysasioiden yhteydessä on puhuttu ns. saikuttelusta – mitä  mieltä olet ?

Jotkut tulevat lääkäriin liian aikaisin – toiset taas liian  myöhään. Turhista sairaslomista tai saikuttelusta on  puhuttu paljon viime aikoina ja syystäkin. Kyllä  kulttuuri  on viimeisen 10  vuoden  aikana  muuttunut  siihen  suuntaan, että  sairaslomaa haetaan  aiempaa herkemmin. Toki meidän ihmisten kipukynnys on erilainen  ja samoin eri  henkilö  kokee  saman  sairauden  eri voimakkuudella kuin  toinen. Toisaalta  nykypäivänä törmää  myös siihen, ettei sairaslomaa tarjottaessa huolita, koska ilmeisesti  pelätään sairastelun  ja sairasloman  vaikuttavan  työpaikkaan.

Mikä  sinua ilahduttaa työssäsi ?

Keski-ikäisten  miesten  keskuudessa on tapahtunut ainakin jossain määrin oppimista oman terveyden suhteen. Ollaan  kiinnostuneempia omasta voinnista, alkoholin ja tupakoinnin vaaroista, ylipainosta. Myös  eturauhas– ja verenpaineasiat otetaan aiempaa herkemmin vastaanotolla esille.

Parannettavaa kuitenkin vielä on!

Jalkojen jäykkyys ja väsyminen | Hyvät neuvot ilmaiset

Mistäköhän johtuu jalkojen voimakas jäykkyys ja väsyminen? Mitä enemmin jalkoja rasittaa niin jäykkyys pahenee. Jalat notkistuu kun kävelee 2-300 metriä ja 4-5km pystyy kävelemään maksimi! Rasituksen jälkeen jalat menee muutamassa minuutissa istuessa niin jäykäksi ettei kävely tahdo onnistua ollenkaan…seisomatyö myös Ja tuntuu todella tuskaiselta työpäivät, 15 minuutin kahvitauolla jalat vetää jo niin jäykäksi ettei meinaa pystyä kävelemään. Vaiva jatkunut 3-4 vuotta ja jäykkyys aika tasaista koko ajan.

Alaraajojen jäykkyys ja särky voi johtua monesta asiasta: syy voi olla verenkiertoperäinen ns. katkokävely. Sinun kohdallasi on tuskin tästä kyse , koska kykenet kävelemään 4-5 km pituisiakin matkoja. Lannerankaperäinen syy voi myös aiheuttaa alaraajasärkyjä, muttei niinkään kuvaamaasi jäykkyyttä. Lähinnä vaivasi sopii jänne -/ lihasperäiseen vaivaan, minkä syy voi johtua monesta asiasta mm. reumaattinen sairaus, borrelioosi, lihastulehdussairaus. Syynä vaivaasi voi olla myös lääkitykset, esim. kolesterolilääkitys, verenpainelääkkeet.

Sinun kannattaa ottaa ehdottomasti yhteyttä lääkäriisi jatkoselvittelyjä varten.

Asiantuntijana LL Pauli Svahnbäck

Liikunta on kuin laittaisi rahaa pankkiin – esittelyssä geriatri Minna Löppönen

Miten sinusta tuli iäkkäiden ihmisten hoitoon erikoistunut lääkäri?

Lastenlääkäri-tätini jalanjäljissä lääkärinura oli minulle selkeä tavoite jo lapsena. Valmistuttuani olin terveyskeskuslääkärinä ja innostuin siellä tehdyn geriatrisen tutkimuksen mukana iäkkäistä itsekin. Väittelin vuonna 2006 ja aiheenani olivat dementiaa sairastavat vanhukset perusterveydenhuollossa. Virkaurani olen tehnyt Turun seudulla ja toimin päätyökseni Kaarinan terveyskeskussairaalan ylilääkärinä.

Millaisia huolia vastaanotoillasi nousee esiin?

Geriatrin luo tullaan usein kun asiat mutkistuvat: monisairaan asiakkaan lääkitys on tyypillinen selvitettävä ongelma. Hoidon kokonaisuuden arviointi, muistiasiat, palveluohjaus ja hyvinvoinnin ylläpito yleisesti ovat tavallisia esiin nousevia aiheita.

Mistä haluaisit ihmisten tietävän ja ymmärtävän enemmän?

Vanhuspotilaita kannustaisin ottamaan paremmin selvää omasta lääkityksestään. Kun vastaanotolle tulee, olisi lääkelista hyvä olla mukana: mitä tällä hetkellä otetaan mihinkin vaivaan?

Toinen asia, josta kannattaa tulla ottamaan selvää, on se miten monipuolista käytännön apua on tarjolla. Ei tarvitse sinnitellä eikä hävetä, vaan hyödyntää saatavilla oleva apu. Apuvälineitä ja kuntoutusta, kuljetustukea ja monenlaista muuta on runsaasti tarjolla, mutta viidakossa suunnistamiseen voi tarvita ulkopuolista tukea ja neuvontaa.

Ravitsemus ja liikunta ovat avainasemassa terveyden vaalimisessa. Hyvä ruoka on olennainen hyvän olon lähde. Mitä liikkumiseen tulee, niin korkeassakin iässä voi kävellä ja ulkoilla. Hyvät kengät ja rollaattori auttavat lähtemään kotioven ulkopuolelle, ellei omiin jalkoihin oikein luota. Kaatuminen on monelle iso peikko, joten lihasvoimien ylläpito on tärkeää. Ellei ulkoilu onnistu, monissa kunnissa on tarjolla sisäliikuntaa, ja kannattaa muista ettei kyse ole vain terveystoimen asioista. Ikääntyneelle päivittäinen liikunta on kuin panisi rahaa pankkiin!

LT Minna Löppönen kirjoittaa jatkossa blogiimme erityisalansa asioista – pysy kuulolla!

Someron Säästöpankki luottaa paikalliseen työterveyshuoltoon

Someron Säästöpankki on tuttu niin somerolaisille kuin salolaisillekin. Toimialue ulottuu Forssasta ja Urjalasta Perniöön asti ja pääkonttori on – kuinkas muutenkaan – Somerolla, joten työterveyshuollon kumppania ei tarvinnut pitkään miettiä, kun Someron Lääkäriasema avasi ovensa. Pienen paikallisen toimijan suosiminen istuu Säästöpankin arvoihin ja toimintatapoihin.

“Lämmin suositus! Olemme olleet erittäin tyytyväisiä Someron Lääkäriaseman työterveyshuollon palveluihin”, sanoo henkilöstöpäällikkö Satu Alanne. “Salon ja Perniön henkilökunta käy Sallabissa, somerolaiset Somerolla ja pohjoisempi väki yhteistyökumppanin luona Forssassa. Raportit kulkevat luontevasti oman lääkäriaseman kautta yhden luukun palveluna. Yhteensä meillä on viisi toimipaikkaa ja henkilöstöä noin 50.”

Johdon kumppani, henkilöstön huolenpitäjä

Työterveyshuollon tarpeet ovat moninaiset, ja tärkeintä on ennaltaehkäisevä työ. Työkyvyn ylläpito on olennaista: jos työkyky alenee, yhteistyö yrityksen ja työterveyshuollon välillä tihenee. “Luottamus on tärkeää”, toteaa Alanne. “HR toivoo vuoropuhelua, ja Someron Lääkäriaseman kanssa yhteistyö on toiminut hyvin. Ettei yhteinen etu huku ja unohdu, on tärkeää säännöllisesti katselmoida toimintasuunnitelmaa ja sopia yhdessä seuraavien vuosien painopisteet. Toivomme työterveyskumppanilta uusien ideoiden heittelyä!” Työterveyslääkäri on mukana pankin työsuojelutoimikunnan kokouksissa. Uudet työntekijät käyvät työhöntulotarkastuksessa, ja saavat näin tietoa myös itselleen.

Pankkityö ei sinänsä ole fyysisesti kuormittavaa, mutta toimistotyöläisten tyypilliset ongelmat ovat tuttuja. Ergonomia on olennainen asia: työfysioterapeutti tarkistaa työpisteet ja ehdottaa tarvittaessa muutoksia. Pankkiin on mm. hankittu sähköisiä työpöytiä. Työterveyssopimukseen kuuluu myös fysioterapiaa tarpeen mukaan. “Henkinen kuormitus pankkityössä onkin sitten oma lukunsa”, sanoo Alanne. “Muutos on jatkuvaa, ja uutta tietoa pitää omaksua ihan koko ajan.”

Saitko nukuttua, muistitko juoda?

Vuodenvaihteessa 2015-2016 koko Someron Säästöpankin henkilökunnalle tehtiin Firstbeat-hyvinvointimittaukset eläkeyhtiö Elon tuella. Mitään hälyttävää ei löytynyt, mutta joillekin tuli yllätyksenä esim. unen laatu ja palautuminen viikonloppuna: hauskakin viikonloppu saattaa todellisuudessa olla terveydelle kuormittava. “Uneen pitäisi kiinnittää enemmän huomiota. Samoin ruokailuun ja esimerkiksi riittävään veden juontiin”, muistuttaa Alanne.

Someron Säästöpankki on myös mukana Yksi elämä -terveystalkoissa, joilla tuodaan terveyttä ja kuntoilua henkilökunnan arkeen. “Taukojumppaa ei muuten vielä ole ollut, pitäisiköhän ehdottaa”, miettii Alanne. “Someron konttorissa on oma kuntosalikin, joka saisi kyllä olla aktiivisemmassakin käytössä.” Henkilöstön tyky-toimintaan budjetoidaan tietty summa vuosittain, ja eri toimialueet saavat itse päättää miten sen käyttävät. Hauskaa yhdessäoloa on järjestetty mm. teatterireissuina ja käyntinä Escape Room -pakopelissä. “Pitää olla muutakin kuin työpuurtamista että jaksetaan yhdessä työyhteisönä”, sanoo Alanne.

Someron Säästöpankki

  • 5 toimipaikkaa (Somero, Urjala, Forssa, Salo, Perniö)
  • Joka 4. asiakas asuu konttoripaikkakuntien ulkopuolella
  • Henkilöstöä n. 50
  • Keskeisiä asiakasryhmiä: henkilöasiakkaat, maaseutuyrittäjät ja pienyritykset

Surusta selviytyminen | Hyvät neuvot ilmaiset

Menetimme yhden lapsistamme reilu 2 kk sitten. Itse olen kuoleman väsynyt koko ajan – vaikka nukun yöni normaalisti, painoni nousee ja jalat on painavat kuin niissä olisi puntit. Koko elimistö tai aineenvaihdunta jumissa. Hyvät neuvot olis tarpeen, pitäiskö varata aika lääkärille vai mitä teen. Koko ajan kamalan raskas olo.

Oman lapsen menettäminen missä iässä tahansa on yksi elämän vaikeimmista asioista. Vaikka oppisit hyväksymään tilanteen vähitellen yksin tai omaisten tukemana ja elämään tuntien ikävää ja haikeutta, ammatti-ihmisen kanssa keskusteleminen auttaa usein löytämään uusia selviytymiskeinoja.

Kuvatessasi oireitasi tulee mieleen myös se, että tilanteessasi voi olla mukana myös muuta elimistön fyysistä epätasapainoa. Mielestäni esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminta tulisi sulkea pois. Suosittelen lämpimästi, että käyt ensimmäiseksi keskustelemassa yleislääkärin kanssa. Yhdessä mietitte sitten, mitkä toimenpiteet auttaisivat sinua parhaiten.

Asiantuntijana LKT Marketta Ahonen