Lakipykäliä vai sijoitus hyvinvointiin? Työterveyshuolto yrityksen kanssakulkijana

“Työterveyshuolto on samanlainen yritykselle elintärkeä tukitoiminto kuin tilitoimisto tai puhelinoperaattori”, toteaa Sallabin toimitusjohtaja Tuomo Niskanen. “Se on osana arkea huolehtimassa siitä että ihmiset ja sitä kautta myös heidän työpaikkansa voivat hyvin ja menestyvät.” Työterveyshuolto on yrityksen strateginen kumppani, jonka kanssa hallitaan nykyhetkeä ja katsotaan eteenpäin.

Helppo ostaa

No miten ne työterveyspalvelut sitten hankitaan?

“Yksinkertaisimmillaan yrityksen edustaja marssii sisään ja ilmoittaa ostavansa työterveyshuollon alkaen nyt”, nauraa Tuomo. Tilaajavastuulaki on lisännyt etenkin rakennusalan yritysten tietoisuutta työterveysasioista, vaikka monessa yrityksessä on toki huolehdittu asioista tähänkin asti. “Tyypillisempi tapaus on alustava tiedustelu, jonka jälkeen kartoitetaan yhteisessä tapaamisessa tilanne ja haasteet ja laaditaan asiakkaalle heidän tarpeitaan vastaava sopimusehdotus”, kertoo Tuomo. Isompien yritysten kohdalla tapaamisissa on mukana Tuomon ja yrityksen edustajien lisäksi sekä työterveyshoitaja että -lääkäri.

Eniten etukäteen pähkäillään kustannuksia. Sallabissa hinnoittelu on selkeää, ja kustannustehokkuudesta on tullut erinomaista palautetta. Tuomo muistuttaa, että sopimus voidaan tehdä juuri niin joustavaksi kuin halutaan ja sitä voidaan muuttaa tilanteen mukaan. Vain pieni osa työterveyspalvelun ostajista ottaa pelkästään lakisääteisen ennakoivan työterveyshuollon: suosituin vaihtoehto on sisällyttää sopimukseen myös yleislääkäritasoinen sairaanhoito ja esimerkiksi fysioterapiaa.

“Säästää aikaa ja vaivaa, kun hoito voidaan aloittaa heti ja päästään nopeasti ja tehokkaasti eteenpäin”, huomauttaa työterveyshoitaja Elina Grönlund. Erikoislääkäritasoisia ja muita palveluita voidaan ottaa sopimukseen halutussa laajuudessa. Ennakoivasta työterveyshuollosta Kela korvaa 60 % ja sairaanhoidosta noin 50 %.

Henki, elämä ja (työ)hyvinvointi

Mikä on parasta?

“Hienointa on, kun on oikeasti pystytty säästämään ihmishenki ehkäisemällä sairaus tai puuttumalla siihen varhaisessa vaiheessa”, miettii Tuomo. “Työhöntulotarkastuksessakin on saattanut löytyä vakavia sairauksia, joita kukaan ei ole huomannut”, täydentää työterveyshoitaja Kristiina Laaksonen. “Sairauspoissaolojen vähentäminen on yksi selkeästi mitattava asia, josta meillä on kokemusta. Siitä, että saadaan ihmiset voimaan näkyvästi paremmin.”

Hankalissa tilanteissa työterveyshuolto on juuri se taho, jonka kanssa asiaa lähdetään tehokkaasti ja luottamuksellisesti purkamaan – oli kyse sitten vaikkapa alkoholiongelmasta tai työuupumuksesta. Moniammatillinen tiimi pystyy pureutumaan ongelmiin pintaa syvemmälle ja huoltamaan tarvittaessa koko työyhteisöä, ei pelkästään yksittäistä työntekijää. “Kolmikantaneuvotteluista on tullut hyvää palautetta: meillä on niitä paljon. Moni asiakas kokee tavattoman helpottavana pelkästään sen, että on joku, jolle asia kuuluu”, sanoo Tuomo. “Että on joku, joka tietää, miten lähdetään toimimaan.”

Arvot arjessa

Sallabille kotimaisuus, paikallisuus ja ihmisläheisyys ovat aitoja, arkisessa toiminnassa mukana olevia asioita, eivät pelkkiä korulauseita strategian uumenissa. “Meillä välitetään”, yksinkertaistaa Tuomo. “Meillä välitetään siitä mitä ihmisille tapahtuu, ja tuetaan niin työntekijöitä, johtoa kuin henkilöstöhallintoakin omissa tehtävissään. Sallabissa halutaan pitää kynnys matalana ja pyritään hoitamaan asiat sujuvasti.”

Lääkäriasema Sallabin asiakaspysyvyys onkin liki sataprosenttinen. Moni jatkaa lääkäriaseman palvelujen käyttämistä yksityisasiakkaana myös esimerkiksi eläkkeelle jäätyään. “Asiakaspalaute on kautta linjan ollut todella hyvää”, sanoo Tuomo. Lääkäriaseman aulassa oleva Happy or Not -hymynaamalaitekin kertoo omalta osaltaan tunnelmista: Sallabissa normaalikeskiarvo päivän päätteeksi on “erittäin hyvä”.

“Meillä myös ymmärretään yrittäjää eikä olla missään norsunluutornissa”, sanoo Tuomo. “Tästä on tullut kiitosta.”

3 faktaa työterveyspalveluista

  • Työterveyshuollon perustehtävä on huolehtia työterveydestä ja työkyvystä ja ehkäistä niiden heikkenemistä.
  • Kela korvaa työterveyshuollon kustannuksia: 60 % ennaltaehkäisevistä palveluista ja noin 50 % sairaanhoidosta.
  • Työnantaja on velvoitettu järjestämään työntekijöilleen ennaltaehkäisevän työterveyspalvelun. Yrittäjälle itselleen työterveyspalveluiden järjestäminen ei ole pakollista, mutta Kela korvaa yrittäjän ostamien palvelujen kustannuksia samoin periaattein kuin työntekijöidenkin.

Perinnöllinen sydänsairaus | Hyvät neuvot ilmaiset

Olisiko minulla geeniperinne, sillä vanhempani ovat kuolleet sydänkohtaukseen 65-vuotiaina. Itse olen ollut melko terve, en ole koskaan tupakoinut ja käytän alkoholia vain harvoin ja painoindeksi.on 75. Nyt kun yritän esim. juosta vaikka lyhyempiäkin matkoja, niin tulee huono olo. Talven vähäiset lumityötkin aihettivat huonoa oloa. Vesijuoksua harrastan viikottain ja teen sen mahdollisimman kovin, mutta mitään huonoa oloa ei siitä ole aiheutunut. Tulisiko hakeutua tarkempiin tukimuksiin sydämen takia?

Lue loppuun

Naisia ja hevosia – esittelyssä Pirjo Engblom

Blogiesittelyssä pidetty gynekologimme Pirjo Engblom, olkaa hyvät!

Miten sinusta tuli naistentautien asiantuntija?

“Minusta tuli lääkäri, koska halusin lääkäriksi. Olin maatalon tyttö, eikä suvussa ollut mallia, vaan päätös syntyi lukiossa. Lääketieteen yleisopintojen jälkeen ajattelin ryhtyä kirurgiksi, mutta TYKS:iin oli niihin aikoihin kova tunku, ja toisaalta otaksuin kirurgian vaativan myös sellaista fyysistä voimaa, jota itselläni en kokenut olevan”, muistelee Engblom. “Sitten kiinnostuin gynekologiasta erinomaisen kurssin ansiosta – ja keksin, että gynekologikin pääsee leikkaamaan. Erikoistuin synnyttäjien ja synnytysten hoitoon, ja väitöskirjan tein munasarjasyövästä.”

Pirjo Engblom oli töissä Salon synnytysosastolla sen lakkauttamiseen asti. Nykyään hän on osan viikosta TYKS:ssa, vaikkakin tällä hetkellä perheen talliprojektin takia virkavapaalla. Yksityisvastaanoton ohella Engblom käy Lohjan synnytysosastolla päivystämässä, jotta synnytysten hoito pysyy mukana kuvassa. Lohjalla tulee yhä enemmän salolaisiakin synnyttäjiä vastaan.

Viiden lapsen äidillä on alastaan myös vankka käytännön tuntuma. Erikoistumisvaiheessa keskolajaksolla aiheesta tuli hyvin omakohtaista kokemusta, kun omat kaksoset syntyivät keskosina. Perinatologia eli äidin ja lapsen terveydestä ennen synnytystä, sen aikana ja jälkeen huolehtiva lääketieteen ala valikoitui Engblomin erikoisalaksi tämän kokemuksen myötä.

Elämänlaatua vaihdevuosiin

Miten neuvoisit keski-ikäistä naista?

“Pidä itsestäsi huolta!” tokaisee Engblom. “Kotiruuhkassa itsensä hoitaminen voi unohtua, eikä ehdi kontrolleihin. Kannattaa uhrata muutama hetki itselleen etenkin vaihdevuosien lähestyessä, jos nukkuu ja voi huonosti tai kärsii hankalista mielialavaihdoksista, kiukkuisuudesta ja ärtyneisyydestä. Työpaikallakin kannattaa ottaa asia esille ja pyytää vaikka työkavereita huomauttamaan, jos käytös alkaa tuntua oudolta.”

Vaihdevuosioireet voi saada hyvin haltuun hormonihoidoilla. Moni pelkää riskejä, mutta Engblomin mukaan elämänlaadun paraneminen voi olla sitä luokkaa, että kannattaa ainakin kokeilla. “Muutamassa kuukaudessa huomaa kyllä, onko hoidolla vaikutusta. Netissä on paljon kaiken tasoista tietoa ja suodattaminen voi olla vaikeaa. Keskustelupalstoilta löytyy paljon virheellistä ja asiaan täysin liittymätöntä tietoa”, toteaa Engblom.

Joillekin naisille ei tule minkäänlaisia oireita, jolloin voi olla vaikea ymmärtää oirehtivia. Veritulpan sairastaneille hormonikorvaushoito ei sovi, ja rintasyöpäriski on olemassa, mutta toisaalta hoito suojaa osteoporoosilta sekä sydän- ja verisuonitaudeilta.

“Jos ei nuku, ei jaksa liikkua ja paino nousee, niin elämä voi hoidoilla palautua normaaliksi. Joillakin oireet voivat mennä hyvinkin hurjiksi, kuten eräällä naisella, joka hikeentyi sohvalla istuvaan mieheensä siinä määrin että viskoi kaiken elektroniikan ikkunasta ulos”, muistelee Engblom. “Entisajan kylähullut akat olivat todennäköisesti vaihdevuosioireista kärsiviä. Siinä kärsii koko perhe ja työpaikka.”

Hormonihoitoja käytetään tyypillisesti 5-10 vuotta, jotkut pari vuosikymmentäkin. Nykykäsityksen mukaan kuitenkin pyritään jossain vaiheessa lopettamaan, mikä vähentää rintasyöpäriskiä. Riskeistä tupakointi on kuitenkin kaikkein pahin – kaiken ikäisille, mutta etenkin vaihdevuosissa. “Lopeta”, neuvoo Engblom ykskantaan.

Tule juttelemaan!

Minkä ikäisenä gynekologin käynnit tulisi aloittaa? “Jos on esimerkiksi kuukautiskipuja, jotka haittaavat harrastuksia, niin 13-14-vuotiaana, mutta viimeistään siinä vaiheessa kun aloittaa säännöllisen ehkäisypillerien käytön.”

“Nuorille tärkein neuvoni olisi että hyväksy itsesi sellaisena kuin olet. Äidin rooli ja tuki on tässä hyvin tärkeä, etenkin murrosikäisten kanssa”, huomauttaa Engblom.

Miten neuvoisit niitä, jotka pelkäävät gynekologin tutkimusta? “Kokemuskaan ei usein auta tutkimuspelkoon, vaikka kuinka olisi monta lasta tai lapsettomuushoitoja takana”, miettii Engblom. “Mutta kannattaa muistaa ettei aina ole pakko tutkia: voi tulla ensin vain juttelemaan.”

Engblom vinkkaa, että osa naisista tulee ystäväporukassa gynekologin vastaanotolle samana päivänä yhdistäen siihen kahvilla käyntiä ja shoppailua. “Ei tarvitse yksin pähkäillä, tätä ei pidä vähätellä. Tästä saisikin hyvän palvelupaketin”, tuumi Engblom hymyillen.

Hevosnainen Perniöstä

Perusperniöläinen Engblom asuu nykyään Sirkkulassa. Veli jatkoi kotitilaa, mutta Engblom on lääkärintyönsä ohella keskittynyt hevosiin. Engblomin perheellä on rakenteilla iso talli Perniöön. Kaksi tyttäristä kilpailee esteratsastuksessa ja kolmas on talliyrittäjänä. “Poikia eivät hevoset kiinnosta kuin leivänpäällysteenä”, virnistää Engblom. Hevosten lisäksi lääkäri harrastaa mökkeilyä ja ulkoilee koiran kanssa.

1.1.2017 alkaen Pirjo Engblom siirtyy toisaalle eikä ota enää vastaan Sallabin lääkäriasemalla. Kiitos, Pirjo, kuluneista vuosista!

Laskimotukos | Hyvät neuvot ilmaiset

Olen sairastanut 2 kertaa syvän laskimotromboosin pohkeessa. Viimeinen oli vähän yli 2 v. sitten, ensimmäinen noin 17 v. sitten. Toisen jälkeen aloin syödä Primaspania, tosin ehkä silloinkin jo olisi ollut syytä Marevaniin tai kalliiseen Xareltoon, mutta lääkärini kanssa päädyimme Primaspaniin. Nyt muuten käydessäni ihan uudella lääkärillä oli hän ihan sitä mieltä, että pitäisi aloittaa Marevan tai Xarelto. Ellen olisi muun syyn takia mennyt vähän aikaa sitten lääkärille, jatkaisin edelleen hyvillä mielin Primaspanin kanssa. Mikä on teidän mielipiteenne asiasta?

Lue loppuun